Gaurile din stratul de ozon nu au mai crescut in ultimul deceniu

Gaurile din stratul de ozon nu au mai crescut in ultimul deceniu

Oamenii de stiinta ai Natiunilor Unite au emis un comunicat care arata ca gaurile din stratul de ozon din stratosfera care sunt localizate deasupra regiunilor polare nu au mai crescut in ultimul deceniu. Situatia se datoreaza reducerii utilizarii a peste 100 de substante care daunau stratului de ozon. Acest tip de substante erau utilizate in trecut la fabricarea frigiderelor sau a spray-urilor.

Stratul de ozon protejeaza planeta de razele ultraviolete daunatoare ale soarelui. Totusi, desi deteriorarea stratului de ozon s-a oprit momentan, cantitatea de ozon, atat cea globala, dar mai ales cea din regiunile Arctice si Antarctice nu a inceput sa creasca.

Conform aceluiasi comunicat, stratul de ozon va ajunge la dimensiunile dinainte de 1980 la jumatatea secolului curent (daca se pastreaza conditiile actuale).

Stratul de ozone este protejat prin Protocolul de la Montreal, semnat in 1987, prin care sunt luate masuri pentru a proteja stratul atmosferic si a controla emisiile de substante care absorb ozonul din atmosfera.

Daca nu s-ar fi adoptat acest protocol, nivelul substantelor daunatoare stratului de ozon ar fi crescut inzecit, fapt ce ar fi cauzat, potrivit estimarilor peste  20 de milioane de cazuri de cancer de piele si 130 de milioane de cataracta.

Secretarul general al ONU, Ban Ki-Moon a numit Protocolul de la Montreal „un exemplu excelent” pentru colaborarea dintre state, cand au ca scop comun rezolvarea unei probleme care afecteaza intreaga planeta. Acesta a mai declarat ca desi nu se asteptau in momentul semnarii acordului, in 1987, ca substantele daunatoare sa fie absorbite complet in atmosfera, aceasta realizare a fost posibila deoarece productia si consumul acestor substante s-a redus in anumite state cu 98%, fata de nivelul initial.

 

Sursa: www.ecofactory.com


Recomandă prietenilor tăi acest articol:

Comments are closed.

line
footer
Powered by WordPress | Designed by RaduM & Elegant Themes hosted by xServers