CE: Propunere de reducere semnificativa a emisiilor de gaze fluorurate

Emisiile de gaze fluorurate, care au un efect de incalzire a climei de pana la 23.000 de ori mai mare decat dioxidul de carbon, au crescut cu 60% din 1990, in timp ce toate celelalte gaze cu efect de sera au scazut. Pentru a contracara aceasta problema Comisia Europeana a venit cu o propunere de reducere semnificativa a emisiilor de gaze fluorurate.

Regulamentul propus urmareste sa reduca pana in 2030 emisiile de gaze fluorurate cu doua treimi fata de nivelurile actuale. De asemenea, regulamentul interzice utilizarea gazelor fluorurate in unele echipamente noi, cum ar fi frigiderele de uz casnic, pentru care se pot gasi cu usurinta alternative viabile mai putin poluante.

Gazele fluorurate sunt utilizate in mod curent in echipamentele de refrigerare si climatizare, precum si in echipamentele electrice, spumele izolante, spray-urile sub presiune si extinctoare. Acestea pot ajunge in atmosfera din instalatiile de productie, din aparatele in care sunt folosite si dupa ce astfel de aparate sunt aruncate.

„Limitand volumul de gaze fluorurate vandute in UE, acest instrument legislativ nou va aduce beneficii pentru clima si va crea oportunitati de afaceri semnificative. Legislatia noastra actuala a reusit cu succes sa intrerupa tendinta crescatoare a emisiilor si sa incurajeze inovarea tehnologica. Acum ca se pot fabrica mai multe produse nedaunatoare climei, facem inca un pas inainte in directia reducerii intr-un mod rentabil a emisiilor de gaze fluorurate”, a declarat Connie Hedegaard, comisarul UE pentru politici climatice.

Astfel,  incepand cu 2015, se va limita volumul total al celui mai important grup de gaze fluorurate – hidrofluorocarburile (HFC) – care poate fi comercializat in UE si il va reduce treptat pana in 2030 la o cincime fata de volumul comercializat in prezent. Aceasta masura se va baza pe reusita reducerii treptate a substantelor care epuizeaza stratul de ozon, inregistrata in UE cu 10 ani mai repede fata de calendarul convenit la nivel international.

Continuarea articolului aici.

Sursa: www.green-report.ro

Autor articol original: Cosmin Zaharia


Recomandă prietenilor tăi acest articol:

Comments are closed.

line
footer
Powered by WordPress | Designed by RaduM & Elegant Themes hosted by xServers